TAVSİYELER

ORC SİSTEMİ ALACAKLARA TAVSİYELER:

Piyasayı domine eden az sayıda büyük kapasiteli (1MW ve üzeri elektrik üretimi yapan sistemler) sistem üretimi yapan firmalar çoğunlukla türbinli tip expander kullanmaktadır. 1MW üstü üretim yapmak istediğinizde zaten pek çok kurulum prosedürü ile uğraşmak zorundasınız (izin belgesi, şirket kurmak, vb.). Bir de bunun üzerine teknik sıkıntıların çıkması iyi olmayacaktır. 
Sipariş üzerine ORC üretimine yönelik olarak türbinli expander üretimini de kendisi  yapan firmalarda tasarım sık sık
değişmektedir (cihazların dışı nadiren aynı bile kalsa türbin dizaynı sık sık optimize edilmekte, yenilenmektedir). Yeni bir ORC sistemi satın alırken mutlaka yedek expander fiyatını da en başta sorun ve bu fiyatın en az 10 yıl süreyle sabit kalacağının ve yeni alınacak expanderin sizin ORC sisteminize birebir uyacağının garantisini alın. Bedava atık ısıdan elektrik üreteyim derken 3-5 yıl sonra aşırı yüksek yedek parça maliyetleri ile uğraşmayın, ilk kurulum ve işletme maliyetlerini çok dikkatli etüt edin. 

Unutmayın ki 1 tane çok büyük bir sistem almaktansa ufak kapasiteli çoklu sistem kurmak belirli kapasitelere kadar daha avantajlıdır. Tabii ki 1MW’tan fazla elektrik üretecek bir sistem kuracaksanız Dünya’daki üreticilerin sayısı oldukça kısıtlıdır, biz o konuda size ancak “MW KAPASİTELİ SİSTEMLER” sayfamızda kısaca belirttiğimiz büyük kapasiteli sistemler ile yardımcı olabiliriz (o sistemlerde de vidalı expander kullanılmaktadır; hatta bazı uygulamalarda ORC’ye ek olarak su buharlı expander kullanım imkanı ile elektrik üretim kapasitesi iyice artmaktadır). ORCINA ORC sistemini seçmek size pek çok avantaj sağlar (işletme ömrü, yedekleme, kullanım-servis-bakım kolaylığı, yedek parça maliyetleri açısından). 1 tane çok büyük kapasiteli türbin expander arızalandığında tüm sisteminiz durur, 1 kW bile elektrik üretemezsiniz, haftalarca hatta aylarca tamirat veya yedek parça beklersiniz. Oysa tandemlenerek yedeklenmiş ORCINA ORC sisteminde 1 tane yarı hermetik vidalı expander arızalandığında diğer tüm sistemler elektrik üretmeye devam eder. Unutmamalı ki bu tip yüksek teknolojili sistemlerde ilk yatırımı her zaman en kötü olasılığı düşünerek yapmak gerekir. Uzun lafın kısası:

“YEDEKLEMENIN AVANTAJINI ASLA HAFIFE ALMAYIN”

Önemli WEB siteleri:

“Hibrit elektrik üretim santralleri konusunda bilgi alabilir miyim?”

https://www.gensed.org/CF/CD/187193be8aa33dcff737e04b7c6b9576c1a11591094940.pdf

“Kimler lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir?” v.b. her çeşit sorunun cevabı için:

http://www.epdk.gov.tr/index.php/epdk-sss-menu?id=816#1-kimler-lisanssız-elektrik-üretim-tesisi-kurabilir

“Lisanssız elektrik üretimi konusundaki en güncel mevzuata nasıl ulaşılır?”

http://www.lisanssizelektrik.org/lisanssiz-elektrik-yonetmeligi-resmi-gazetede-yayinlandi/

“Sisteminizde kullanılan R245fa gazı güvenli mi?” 

http://www.honeywell-refrigerants.com/europe/product/tag/orc-working-fluids/

“Güncel elektrik fiyatları ne kadardır?”

https://www.tedas.gov.tr/#!tedas_tarifeler​

“Enerji arz güvenliği ve verimliliği hakkında nasıl bilgi alabilirim?”

https://sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/04/EnerjiArzGuvenligi_ve_VerimliligiOzelIhtisasKomisyonuRaporu.pdf